Obsah tohoto blogu (texty a fotografie) podléhá platným zákonům o autorských právech. Všechny materiály jsou určeny pouze k prohlížení. Pokud chcete použít text, část textu nebo fotografie, kontaktujte autorku blogu.

neděle 13. prosince 2015

Průrva Ploučnice


Průrva Ploučnice je unikátní, uměle vytvořený dvoudílný tunel.
Co se dočtete na informační tabuli:
"Pokus o zřízení vodní nádrže se uskutečnil asi v 16.století. Nádrž měla sloužit jako pohon železného hamru v Novinách pod Ralskem. Ploučnice je vedena mimo těleso hráze, kde byla proto uměle rozšířena roklina mezi skalami a pískovcovou skalní hradbou a proražen dvoudílný tunel (15m a 40m dlouhý a 6m vysoký) do kterého byl tok řeky směřován. V 19.století vozil těmito tunely místní mlynář za světla loučí návštěvníky, které tento technický zázrak uchvacoval. Po protipovodňovém zásahu do koryta řeky, došlo k poklesu její hladiny. Průrva Ploučnice se také nazývá Pekelný jícen. Hromová rána, či Čertova díra. Patrně prot, že v období tání sněhu se zde s ohromným hukotem valilo velké množství vody do malého jezírka". Tolik citace z informační tabule.
Já rozhodně tento výlet doporučuji, je to opravdu krásná podívaná. Autem se dá zaparkovat nedaleko rozcestníku (od vesnice Noviny pod Ralskem je to hned za mostkem přes Ploučnici vlevo), který vás k Průrvě Ploučnice dovede. Po červené turistické značce dojdete k jezírku, do kterého ze skalního tunelu vtéká Ploučnice. Až sem se pohodlně dostanete i s kočárkem. Pokud však chcete zažít dobrodružství, vydáte se po "schůdcích", které jsou vlevo od vás, dáte se vpravo po cestě (Ploučnici vlastně nadejdete), minete dva domy, které budou po levé ruce, přejdete nad Ploučnicí, před vámi po pravé straně bude další dům, ale ještě před ním je vlevo od vás cesta do lesa. Po levé ruce pod vámi budete mít stále Ploučnici, kterou většinou vůbec neuvidíte. Půjdete lesem asi 150m, sejdete ze strmého kopce a ocitnete se na malinké písčité plážičce na břehu Ploučnice. Směrem po proudu již uvidíte uměle vytvořený první tunel. Doporučuji vzít si s sebou crocsy, protože na gumáky je voda místy dost hluboká. My jsme to poprvé prošli bosi, ale přece jen jsem měla trošku strach, abysme si o něco na dně nezranili nohu. Po proudu je dobré, držet se při pravé straně, je tam voda tak do cca půli lýtek, místy méně. Pokud chcete tuto nezapomenutelnou dobrodružnou výpravu podniknout, vydejte se na ni rozhodně v období, kdy je sucho, je méně vody a opravdu projdete oběma tunely až k jezírku.
Na restauraci, ani občerstvení jsme přímo zde nenarazili, i přesto, že zde občerstvení bylo značeno, ale v blízkém okolí jsou vesničky a městečka, kde na restauraci rozhodně narazíte. Například v obci Noviny pod Ralskem je hosinec U Zlaté Lípy, osobně jsme ho ale nevyzkoušeli.


1 komentář:

  1. To zní fantasticky, už při čtení mám pocit, jako bych tam byla a zažívala nějaké skvělé dobrodružství, díky za tip ;)

    OdpovědětVymazat